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BILL ANALYSIS

Senate Research Center   S.B. 117
78R750 KEL-D By: Staples

Criminal Justice
3/10/2003

As Filed

DIGEST AND PURPOSE

Currently, Texas law prohibits a retired peace officer from carrying a weapon without a concealed
handgun license.  As proposed, S.B. 117 permits an honorably retired peace officer to continue
carrying a weapon after retirement if certain criteria and annual weapons proficiency requirements are
met.

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not expressly grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or
agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.  Amends Chapter 1701H, Occupations Code, by adding Section 1701.357, as follows:

Sec. 1701.357.  WEAPONS PROFICIENCY FOR CERTAIN RETIRED PEACE
OFFICERS.  (a) Specifies that this section applies to peace officers defined in Article 2.12(1),
(2), (3), or (10) (pertaining to various types of peace officers), Code of Criminal Procedure.  

(b) Authorizes state and local law enforcement agencies to allow honorably retired
peace officers to demonstrate weapons proficiency on a year-to-year basis so long as
the officer provides a sworn affidavit saying that: the officer served at least 20 years
before honorable retirement, that the officer’s license was not revoked or suspended
during their tenure, and that the officer has no psychological or physical conditions that
would prevent them from properly handling a handgun.  

(c) Requires that the testing agency issue a certificate of proficiency to a retired officer
who demonstrates weapons proficiency under Subsection (b), and requires the agency
to maintain records of any officer to whom it issues a certificate.  

(d) Establishes that the certificates will be valid for one year from the date they are
issued.  

(e) Authorizes the agencies carrying out the testing and certification process to set and
collect fees to offset the expenses incurred from performing those duties.

SECTION 2.  Amends Section 46.15(a), Penal Code, to exempt from Sections 46.02 and 46.03,
Penal Code, those honorably retired peace officers who hold proficiency certificates issued under
Section 1701.357, Occupations Code, and who are carrying photo identification issued by the agency
from which the officer retired stating that they retired honorably after at least 20 years of service.

SECTION 3.  Effective date: September 1, 2003.


