
SRC-CTC S.B. 327 77(R)   Page 1 of  1

BILL ANALYSIS

Senate Research Center   S.B. 327
By: Jackson

Business & Commerce
1/26/2001

As Filed

DIGEST AND PURPOSE

Currently, a fire extinguisher without a label of approval cannot be leased, sold, rented, serviced, or
installed.  Once used, a portable fire extinguisher will often have the label of approval missing or
defaced.  A missing label often results in the fire extinguisher being discarded.  S.B. 327 authorizes a
person to service certain portable fire extinguishers.

RULEMAKING AUTHORITY

Rulemaking authority is expressly granted to the commissioner of insurance in SECTION 1 (Section 5,
Article 5.43-1, Insurance Code) of this bill.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.  Amends Section 5, Article 5.43-1, Insurance Code, to provide an exception to the
prohibition of the sale, lease, rental, servicing, or installation of a fire extinguisher unit, system or
equipment without a label of approval or listing of a testing laboratory approved by the Texas
Department of Insurance, rather than the State Board of Insurance.  Requires the commissioner of
insurance (commissioner) to permit a person, by rule, to service a portable fire extinguisher regardless
of whether it carries a certain label.

SECTION 2.  Amends Section 10, Article 5.43-1, Insurance Code, to make a conforming change.

SECTION 3.  Requires the commissioner of insurance to adopt rules under Section 5(e), Article 5.43-
1, Insurance Code, as added by this Act, not later than January 1, 2002.


