
SRC-CTC S.B. 30 77(R)   Page 1 of  1

BILL ANALYSIS

Senate Research Center   S.B. 30
77R71 BDH-D By: Zaffirini

Education
2/19/2001

As Filed

DIGEST AND PURPOSE

Currently, Texas does not mandate that children attend kindergarten before entering first grade.  As
proposed, S.B. 30 requires a child who is at least five years of age on September 1 to attend school.

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not expressly grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1. Amends Sections 25.085 (b) and (c), Education Code, to require that a child attend school,
unless exempted by Section 25.086, if that child is at least five, rather than six, years of age on the first day
of September of the school year, or is younger than five, rather than six, and has been previously enrolled
in kindergarten, rather than the first grade, and has not yet reached the child’s 18th birthday.

SECTION 2. Amends Section 29.009, Education Code, to make a conforming change.

SECTION 3. Effective date: upon passage.
          Makes application of this Act prospective to the 2001-2002 school year.


