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BILL ANALYSIS

Senate Research Center   H.B. 1790
77R8428 JMC-D By: Clark (Haywood)

Jurisprudence
4/9/2001

Engrossed

DIGEST AND PURPOSE

Currently, when certain cases concerning a child are referred to a juvenile court, there is no requirement
that the parent or guardian of the child to be notified.  As proposed, H.B. 1790 requires the office or
official designated by the juvenile court to notify the child's parent or guardian that the child has been
referred to the court.

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not expressly grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or
agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.  Amends Section 52.04, Family Code, by amending the section heading to read as
follows:

Sec. 52.04.  REFERRAL TO JUVENILE COURT; NOTICE TO PARENTS.

SECTION 2.  Amends Section 52.04, Family Code, by adding Subsection (d), to require that, on
referral of the case of a child who has not been taken into custody to the office or official designated by
the juvenile court, the office or official designated by the juvenile court promptly give notice of the
referral and a statement of the reason for the referral to the child's parent, guardian, or custodian.

SECTION 3.  Effective date: September 1, 2001.  
          Makes application of this Act prospective.


