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BILL ANALYSIS

Senate Research Center   S.B. 1889
By: Nelson

Health Services
5/2/1999
As Filed

DIGEST

Currently, pharmacy technicians working in Texas are not required to be certified.  The Texas Board of
Pharmacy is considering rules which would set minimum standards and require certification of pharmacy
technicians.  There have been instances where untrained children are filling prescriptions, labeling
medication bottles, and dispensing drugs without the appropriate oversight of a pharmacist.  S.B. 1889
would regulate pharmacy technicians.

PURPOSE

As proposed, S.B. 1889 regulates pharmacy technicians.

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1.  Amends Section 17(o), Article 4542a-1, V.T.C.S.(Texas Pharmacy Act), to delete text
prohibiting the Texas State Board of Pharmacy (board) from adopting rules or regulations establishing
ratios of pharmacists to pharmacy technicians in Class C pharmacies.

SECTION 2.  Amends Article 4542a-1, V.T.C.S.(Texas Pharmacy Act), by adding Section 20A, as
follows:

Sec. 20A.  QUALIFICATIONS FOR AND SUPERVISION OF PHARMACY
TECHNICIANS.  Sets forth certain requirements and provisions regarding pharmacy technicians
required by board, in establishing rules under Section 17(o) of this Act.

SECTION 3.  (a)  Effective date: September 1, 1999.

(b)  Requires that the rule of the Texas State Board of Pharmacy requiring that technicians pass
the national pharmacy technician certification program, as provided by Subdivision (2), Section
20A (Article 4542a-1, V.T.C.S.(Texas Pharmacy Act)), as added by this Act, to be effective
September 1, 1999.

SECTION 4. Emergency clause.


