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BILL ANALYSIS

Senate Research Center H.B. 942
By: Hilderbran (Nelson)

Health & Human Services
5-16-97

Committee Report (Amended)

DIGEST

Based on the Interim Report to the 75th Texas Legislature, Committee on Human Services, H.B.
1863 directed the Texas Department of Human Services to begin using uniform resource policies in
determining eligibility for Aid to Families with Dependent Children and food stamp programs.
Uniform resource guidelines would streamline eligibility policies for better understanding and quality
control in eligibility determination.  This legislation prohibits the Texas Department of Human
Services from providing such financial assistance for a child born to a recipient at least 10 months
after the recipient began receiving the assistance; and establishes the child care, medical assistance,
and other support services still available to latter-born dependent children.  

PURPOSE

As proposed, H.B. 942 prohibits the Texas Department of Human Services from providing financial
assistance for a child born to a recipient at least 10 months after the recipient began receiving the
assistance; and establishes the child care, medical assistance, and other support services still available
to latter-born dependent children.

RULEMAKING AUTHORITY

This bill does not grant any additional rulemaking authority to a state officer, institution, or agency.

SECTION BY SECTION ANALYSIS

SECTION 1. Amends Chapter 31A, Human Resources Code, by adding Section 31.0036, as
follows:

Sec. 31.0036.  FINANCIAL ASSISTANCE FOR ADDITIONAL DEPENDENT
CHILDREN.  Prohibits the Texas Department of Human Services (department) from
providing financial assistance under this chapter for the support of a child born to a recipient
of the assistance at least 10 months after the date on which the recipient initially began
receiving the assistance if the recipient has not cooperated in establishing the paternity of the
dependent child for the purpose of enforcing child support and if the recipient already has two
or more children.  Provides that this prohibition does not apply to a child born to a recipient
who reapplies for financial assistance after not receiving the assistance for the 12 consecutive
months preceding the date of the reapplication.  Set forth the terms by which the department
is required, if an adult recipient of financial assistance becomes the parent of another child
while the recipient is receiving assistance, to compute the amount of the family's financial
assistance.  Establishes the terms by which the state is required to provide child care, medical
assistance under the state Medicaid program, and other support services to the latter-born
child.

SECTION 2. Sets forth the terms by which the department is required to request a waiver for
implementation of Section 31.0036, Health and Safety Code, and is authorized to delay implementing
that provision until the waiver or authorization is granted.

SECTION 3. Effective date:  September 1, 1997.  Provides that this Act applies to a child born on
or after July 1, 1998, to a recipient of financial assistance under Chapter 31, Human Resources Code,
who, on behalf of another child born to the recipient, receives the assistance on or after the effective
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date of this Act, regardless of the date on which eligibility for that assistance was determined.

SECTION 4. Emergency clause.    

SUMMARY OF COMMITTEE CHANGES

Amendment 1.

Page 1, lines 8-14, strikes proposed Subsection 31.0036(a), Human Resources Code,
prohibiting the Texas Department of Human Services (department) from providing financial
assistance under this chapter for the support of a child born to a recipient of the assistance at
least 10 months after the date on which the recipient initially began receiving assistance if the
paternity of the dependent child has not been established for the purpose of enforcing child
support and if the recipient already has two or more children; and replaces with a new
proposed Subsection (a), prohibiting the department from providing financial assistance under
this chapter for the support of a child born to a recipient of the assistance at least 10 months
after the date on which the recipient initially began receiving the assistance if the recipient has
not cooperated in establishing the paternity of the dependent child for the purpose of
enforcing child support and if the recipient already has two or more children.    


