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SUBJECT: Exempting certain retired officers from handgun license course 

 

COMMITTEE: Homeland Security and Public Safety — committee substitute 

recommended 

 

VOTE: 9 ayes — Nevárez, Paul, Burns, Calanni, Clardy, Goodwin, Israel, Lang, 

Tinderholt 

 

0 nays  

 

WITNESSES: For — Chris Jones, Combined Law Enforcement Associations of Texas; 

Pete Elizalde, Combined Law Enforcement Associations of Texas Retiree 

Association; (Registered, but did not testify: David Sinclair, Game 

Warden Peace Officers Association; Mitch Landry, Texas Municipal 

Police Association) 

 

Against — None 

 

On — Chris Sims, Texas Department of Public Safety; (Registered, but 

did not testify: Steve Moninger, Texas Department of Public Safety) 

 

BACKGROUND: Government Code sec. 411.199 allows honorably retired peace officers to 

apply for a license to carry a handgun. Sec. 411.199(b) requires a retired 

officer to submit a sworn statement from the head of the law enforcement 

agency that employed the applicant and that included certain information 

listed in statute.  

 

Sec. 411.188 requires each applicant for a license to carry to take a 

handgun proficiency course consisting of both classroom and range 

instruction, including demonstration of the applicant's ability to safely and 

proficiently use a handgun.   

 

Occupations Code sec. 1701.357 allows the head of a state or local law 

enforcement agency to issue a certificate of proficiency to certain 

honorably retired peace officers who demonstrated weapons proficiency 

by satisfying requirements listed in statute.  
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DIGEST: CSHB 2137 would exempt an honorably retired peace officer from 

completing the classroom instruction portion of the required handgun 

proficiency course under Government Code sec. 411.188, if the officer 

complied with certain requirements to obtain a license to carry a handgun 

as listed in the bill. 

 

An honorably retired peace officer who complied with those requirements 

and held a current certificate of proficiency under Occupations Code sec. 

1707.357 would be exempt from the range instruction portion of the 

handgun proficiency course. As part of a license-to-carry application for a 

retired officer, a law enforcement agency would have to include in its 

sworn statement whether the applicant held a current certificate of 

proficiency.    

 

The bill would require the Department of Public Safety to waive the 

application fee for honorably retired peace officers. 

 

The bill would take effect September 1, 2019, and would apply to 

applications submitted on or after that date. 

 


