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SUBJECT: Extending the deadline a mail-in ballot can be counted 

 

COMMITTEE: Elections — committee substitute recommended 

 

VOTE: 7 ayes — Laubenberg, Israel, R. Anderson, Fallon, Larson, Reynolds, 

Swanson 

 

WITNESSES: For — George Hammerlein, Harris County Clerk's Office; Alan Vera, 

Harris County Republican Party Ballot Security Committee; Glen Maxey, 

Texas Democratic Party; Bill Fairbrother, Texas Republican County 

Chairman's Association; (Registered, but did not testify: Jacquelyn 

Callanen, Bexar County; Ed Johnson, Harris County Clerk's Office; 

Donna Warndof, Harris County Commissioners Court; Celina Moreno, 

Mexican American Legal Defense and Education Fund; Mark Mendez, 

Tarrant County; Sacha Jacobson; Alex Meed) 

 

Against — Chris Davis, Texas Association of Elections Administrators 

 

On — John Oldham, Texas Association of Elections Administrators; 

Ashley Fischer, Texas Secretary of State 

 

BACKGROUND: Election Code, sec. 86.007 establishes that a marked ballot voted by mail 

must arrive at the address on the carrier envelope before the time the polls 

are required to close on election day. Some observers suggest that valid 

mail-in ballots go uncounted if  not received before 7 p.m. on election 

day. They say setting an alternative deadline for mail-in ballots 

postmarked before 7 p.m. on election day but not received until the next 

day would ensure that more voters were able to cast votes that count. 

 

DIGEST: CSHB 1151 would require a marked ballot voted by mail and arriving by 

5 p.m. on the day after election day to be counted if the carrier envelope 

containing the marked ballot was placed for delivery by mail or common 

or contract carrier before election day and was postmarked by 7 p.m. on 

election day. 

The bill would take effect September 1, 2017.  
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NOTES: CSHB 1151 differs from the bill as filed in that the committee substitute 

would require the envelope containing a mail-in ballot to be postmarked 

before 7 p.m. on election day. 

 


