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SUBJECT: Identification requirements for health care providers at a hospital 

 

COMMITTEE: Public Health — committee substitute recommended 

 

VOTE: 10 ayes — Crownover, Naishtat, Blanco, Coleman, Collier, S. Davis, 

Guerra, Sheffield, Zedler, Zerwas 

 

1 nay — R. Miller 

 

WITNESSES: For — David Gloyna, Texas Society of Anesthesiologists; (Registered, 

but did not testify: Stephen Hoang, Anesthesiologists for Children, 

Children’s Health Dallas; Eric Woomer, Federation of Texas Psychiatry; 

Kulvinder Bajwa, Harris County Medical Society; Lisa Hughes, Texas 

Academy of Nutrition and Dietetics; Jaime Capelo, Texas Chapter 

American College of Cardiology; Dan Finch, Texas Medical Association; 

Rachael Reed, Texas Ophthalmological Association; Bobby Hillert, Texas 

Orthopaedic Association; David Reynolds, Texas Osteopathic Medical 

Association; Harrison Bowes; Larry Driver; Daniel Leeman) 

 

Against — Elizabeth Sjoberg, Texas Hospital Association; (Registered, 

but did not testify: Joel Ballew, Texas Health Resources) 

 

On — James Willmann, Texas Nurses Association; (Registered, but did 

not testify: Allison Hughes, Department of State Health Services; Shine 

John, Texas Podiatric Medical Association) 

 

BACKGROUND: Health and Safety Code, sec. 241.009 requires a hospital to adopt a policy 

requiring a health care provider who provides direct patient care at the 

hospital to wear a photo identification badge during all patient encounters, 

unless precluded by isolation and sterilization protocols. The badge must 

be of sufficient size and worn in a manner to be visible and must clearly 

state, in addition to other information, the type of license held by the 

provider under Title 3, Occupations Code, which regulates health 

professions and provides licensing requirements.  

 

DIGEST: CSHB 2897 would require the identification badge of a health care 
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provider licensed under Title 3, Occupations Code to use specific titles to 

describe a person licensed under subtitles of that code. Under the bill, the 

badge of a provider licensed under Title 3, Occupations Code would read:  

 

 physician, if the provider held a license under subtitle B; 

 chiropractor, podiatrist, midwife, physician assistant, acupuncturist, 

or surgical assistant, as applicable, if the provider held a license 

under subtitle C; 

 dentist or dental hygienist, as applicable, if the provider held a 

license under subtitle D; 

 licensed vocational nurse, registered nurse, nurse practitioner, 

nurse midwife, nurse anaesthetist, or clinical nurse specialist, as 

applicable, if the provider held a license under subtitle E; 

 optometrist, or therapeutic optometrist, as applicable if the provider 

held a license under subtitle F; 

 speech-language pathologist or audiologist, as applicable, if the 

provider held a license under subtitle G; 

 physical therapist, occupational therapist, or massage therapist, as 

applicable, if the provider held a license under subtitle H; 

  medical radiologic technologist, medical physicist, perfusionist, 

respiratory care practitioner, orthotist, or prosthetist, as applicable, 

if the provider held a license or certificate under subtitle K; and 

 dietitian, if the provider held a license under subtitle M. 

 

A hospital licensed under the Texas Hospital Licensing Law in Health and 

Safety Code, ch. 241 would not be required to list the type of license held 

by a provider on a health care provider’s photo identification badge until 

September 1, 2017. This provision would expire September 1, 2018.  

 

The bill would take effect September 1, 2015.  

 

SUPPORTERS 

SAY: 

CSHB 2897 would improve transparency and patient safety by requiring 

hospital staff to be clearly identified by license type using a title that is 

understandable to patients. After the passage of SB 945 by Nelson last 

session, which created the requirement for health providers in hospitals to 

wear a photo identification badge with their license type, there was some 
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confusion over whether a provider’s license type could be identified by an 

abbreviation. This bill would clarify the Legislature’s intent for SB 945 by 

specifying the exact language that must be on the badge for each health 

care provider practicing in a hospital to ensure that patients would know 

the unabbreviated title of the person treating them. The bill also would 

allow health providers working in a fast-paced environment to quickly 

identify the titles of their fellow staff. 

 

The cost of implementing the bill would be minimal for hospitals. The 

two-year implementation period for the bill would allow hospitals to 

spread the cost of the new badges over more than a year.  

 

The bill would use titles for health care providers on the required badges 

that were consistent with the term for a provider’s license type in Title 3, 

Occupations Code. For this reason, the bill would require a person 

licensed as a podiatrist under Occupations Code to be identified as such 

on their required badge.  

 

OPPONENTS 

SAY: 

CSHB 2897 would be overly expensive for hospitals. Hospitals recently 

created new badges for health providers in response to SB 945 enacted 

last session and would have to spend at least several thousand dollars to 

create new badges once more. The bill also would be inconsistent with the 

Texas Board of Nursing’s Nursing Practice Act, which allows nurses to 

use the abbreviations RN, LVN, or VN as appropriate. The bill also would 

identify a person licensed as a podiatrist under Title 3, Occupations Code 

as a podiatrist when their full title is doctor of podiatric medicine.  

 


