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SUBJECT: Prohibiting a minor from using a cell phone while driving  

 
COMMITTEE: State Affairs — favorable, without amendment  

 
VOTE: 8 ayes —  Swinford, Miller, B. Cook, Farrar, J. Keffer, Martinez Fischer, 

Villarreal, Wong 
 
0 nays  
 
1 absent  —  Gattis  

 
WITNESSES: For — Anne O'Ryan, AAA Texas; Dorothy Grisham; Patrick Leas 

 
Against — None 
 
On — David K. Willis, Texas Transportation Institute, Texas A&M 
University System 

 
BACKGROUND: Transportation Code, sec. 545.424 imposes restrictions on driving by 

minors during the first six months after receiving an original driver's 
license or a restricted motorcycle or moped license.  A person under the 
age of 18 with a new driver's license or a person under the age of 17 with a 
new restricted motorcycle or moped license generally is prohibited from 
driving between the hours of midnight and 5 a.m.  A person under the age 
of 18 with a new driver's license also may not drive with more than one 
passenger under age 21 who is not a family member.  The section does not 
apply to the holder of a hardship license or a person holding an instruction 
permit who is accompanied by a licensed driver at least 21 years old with 
at least one year of driving experience.  Under sec. 542.401, an offense is 
punishable by a fine of between $1 and $200.   
 
This system of graduated licenses was added to ensure that inexperienced 
new drivers focus on the task of driving during the first six months after 
receiving their licenses.  These young drivers have an extremely high 
number of accidents, often caused by distractions while driving. 

 
DIGEST: HB 1094 would prohibit a person under age 18 with a new driver's license 

or a person under age 17 with a new restricted motorcycle or moped 
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license from using a wireless communications device while driving. 
The bill would take effect September 1, 2005. 

 
 


