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RESEARCH HB 2382
ORGANIZATION hill analysis 5/2/2001 Thompson, et a.
SUBJECT: Health benefit plan coverage for contraceptive drugs and devices
COMMITTEE: Insurance — favorable, with amendment
VOTE: 5 ayes — Burnam, G. Lewis, J. Moreno, Olivo, Thompson

0 nays

1 present not voting — Smithee
3 absent — Eiland, Averitt, Seaman

WITNESSES: For — Jennifer Bilbrey for Dr. Fred Campbell; Margot Clarke; Laurie
Felker; Hannah Riddering, Texas Nationa Organization for Women; Peggy
Romberg, Women's Health & Family Planning Association

Against — None

BACKGROUND:  Under a 1978 rule of the Texas Administrative Code, title 28, ch. 21, sec.
21.404, an insurer who covers all other prescriptionsis prohibited from
denying coverage of oral contraceptives. Oral contraceptives, however, are
not the only prescription contraceptives on the market.

DIGEST: HB 2382, as amended, would amend the Insurance Code to prohibit a health
benefit plan that provided benefits for prescription drugs from not providing
or limiting benefits for prescription contraceptive drugs, devices, or
outpatient contraceptive services. A health benefit plan could not charge any
amount, such as a deductible, copayment, coinsurance, or other cost-sharing
provision applicable to benefits, unless the amount of the required cost-
sharing would not exceed the required amount applicable to benefits for
other prescription drugs or devices. A similar limit on cost-sharing also
would apply to any amount charged for outpatient services under the plan.

A health benefit plan could not impose any waiting period for benefits for
prescription contraceptive drugs or devices that was longer than any waiting
period for benefits for other prescription drugs or devices under the plan. A
similar provision would apply to any waiting period for benefits for
outpatient contraceptive services.
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The issuer of a health benefit plan could not:

1 deny an applicant for enrollment or an enrollee digibility solely
because of the enrollee’s use of contraceptive or contraceptive
services,

1 provide a monetary incentive to induce an enrollee to accept coverage
that did not satisfy the requirements of the bill; or

1 penalize a health care professional because the professional

prescribed a contraceptive or contraceptive service.

An issuer of a health benefit plan that violated these provisions would be
subject to enforcement provisions for committing an unfair act in the
business of insurance.

The issuer of a health benefit plan that limited or excluded coverage for
medical or health care services would have to state the limitation or
exclusion in the coverage document for the health benefit plan.

A health benefit plan that was issued by an entity associated with areligious
organization or any physician or health care provider offering medical or
health care services under the plan would not be required to offer,
recommend, offer advice concerning, pay for, provide, assist in, perform,
arrange, or participate in providing or performing a medical or health care
service that violated the religious convictions of the organization.

This bill would take effect September 1, 2001, and would apply only to a
health benefit plan that was delivered, issued for delivery, or renewed on or
after January 1, 2002.

HB 2382 would require that health benefit plans covering other prescription
drugs also extended benefits to prescribed contraceptives in addition to
prescribed oral contraceptives that the plans already cover. Currently,
regulations require prescription drug plans only to cover oral contraceptives,
but several other contraceptive methods that should be covered are not.
These include hormonal implants, injections, intrauterine devices, and
diaphragms.

A selection of contraceptive methods involves many factors, and some
women may have health conditions that contraindicate oral contraceptives.
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The same could be true of another method for another woman. Each woman,
In consultation with her physician, should have an opportunity to select the
best method for her body and life circumstances without having concern
about which method would be covered under her health plan.

The U.S. Centers for Disease Control recently released a report in which
family planning was named one of the top 10 public health achievements of
the 20th century. The availability of contraceptives has contributed to
dramatic health improvements for women and children in this country. The
spacing of pregnancies has reduced infant mortality as well as maternal death
and maternity-related complications. Depending to some extent on how many
pregnancies they have, most women spend over 30 years of thelr livestrying
to avoid pregnancies. For them, contraception is not just an issue about how
many children they wish to bear but also a health issue.

Any and all methods of birth control are much less expensive than an
unintended pregnancy. It is sound financial and health policy for the state to
ensure that women have access to a full range of available contraceptive
methods by supporting this legidlation.

The state should not require coverage of prescription contraceptives. The
administrative rule mandating coverage of oral contraceptivesin health
benefit plans for prescription drugs already goes too far, and the bill would
expand even more broadly the contraceptives required to be covered.

The committee amendment would ensure that a health benefit plan that was
Issued by an entity associated with a religious organization, or any physician
or hedlth care provider offering medical or health care services under the
plan would not be required to offer, recommend, offer advice concerning,
pay for, provide, assist in, perform, arrange, or participate in providing or
performing a medical or health care service that violated the religious
convictions of the organization. It also would provide that the issuer of a
health benefit plan that limited or excluded coverage for medical or health
care services would have to state the limitation or exclusion in the coverage
document for the health benefit plan.



